Peripato

A Peripato blog a görög és magyar társadalmat összekapcsoló, összehasonlító rövid írások bemutatására törekszik.

Friss topikok

Ajánlott linkek

Logo

 
 

2013.06.13. 18:43 Shinea

Így nem lehet dolgozni!

Címkék: politika aktuális elemzés Görögország Közszolgálati TV

Fokasz Nikosz

MTA ELTE Peripato Kutatócsoport

2013. június 13. dél

Egy lektori véleményt kellene éppen befejeznem, de nem megy. Folyamatosan a görög közszolgálati televízió bezárásával kapcsolatos hírekkel bombáznak. Leválhatnék persze az internetről, de ez sem megy.

Helyzet van.

Igaz a görög újságírók a tévésekkel való szolidaritásból éppen sztrájkolnak, s emiatt a politikai napilapok internetes változatain is dominálnak a tegnapi hírek.  Csak most jelentek meg az első tudósítások arról a kétségtelenül hatalmas tiltakozó tömeggyűlésről, amelyet a közszolgálati szakszervezeti konföderációk szerveztek a köztévé központi épülete elé. 

EPT_001.jpg

Az egyetlen tévé csatorna, amelyből egyenes adásban követhető ez a megmozdulás a bezárt köztévé ...

EPT_002.jpg

Mert a köztévé működik. 

EPT_003.jpg

A takarítónő bement takarítani, a műszaki, ahogy húsz éve mindig, most is felvette a műszakját. A jogilag egy tollvonással, pontosabban törvényerejű kormányrendelettel már nem létező intézmény újságírói pedig folyamatos politikai elemzőműsort szerkesztenek. Vendégeket fogadnak, elemzik, vitatják a kialakult helyzetet. Az adás kezdetben a köztévé által működtetett WebTV-én ment. Ennek megszüntetése után pedig más weboldalakon, számos görög mellett többek között a European Broadcasting Union honlapjáról  

http://www3.ebu.ch/cms/en/sites/ebu/contents/news/2013/06/monitor-ert-online.html

lehet követni a köztévé NET (Új Görög Televízió) nevű csatornájának adását, amely a köztévé megszüntetése óta egy pillanatra sem szünetelt. Több órája folyamatos elemző hírműsor zajlik.

Ebben a csatorna újságíróknak rendkívül nagy rutinjuk van. Az iraki háborúról például heteken keresztül napi 24 órás folyamatos hírműsort szerkesztettek. A 2012-es parlamenti választások kampányidőszakában változó résztvevőkkel napi hat-tíz órás vitaműsorokat vezettek. De normál üzemmódban is a reggeli többórás politikai elemzőműsorokban vagy a heti több alkalommal jelentkező esti politikai műsorokban minden érintett részvételével folytatott alapos és többoldalú elemzésekkel járultak hozzá a nézők tárgyszerű tájékoztatásához. Magyarországról nézve a görög közszolgálati televízió munkatársai ebben a tekintetben kétségtelenül irigylésre méltó minőséget alkottak.

EPT_004.jpg

Már amikor alkottak.

Mert az elmúlt évek bosszantóan gyakori eseménye volt, hogy nem alkottak.

Sztrájkoltak.

Sztrájkoltak tavaly még a parlamenti választások idején is. S sztrájkoltak akkor is, amikor Angela Merkel Athénben, vagy éppen Szamarasz miniszterelnök Kínában járt. Ezek az események kétségtelenül a görög kormányzat minimum kommunikációs sikerének minősülhettek. Csoda, hogy a bizalom a kormányzat részéről a minimumra csökkent? A bezárásról szóló sajtónyilatkozatban a közszolgálati televíziót a szakszervezeti mutyik rendívül drága terepeként bélyegezték meg. Joggal. Évek óta minden kormány megígérte a rendkívül drágán működő szervezet racionalizálását. Sikertelenül.  A szervezet megreformálására vonatkozó törekvések kétségtelenül zsákutcába jutottak.  A görög közszolgálati televízió kétségtelenül megérett a bezárásra.  . De, ha egy ilyen szervezetet kedd 24 órakor bezársz, akkor szerda 0.00-kor indítod el az új szervezetet. Hónapokkal később – akárcsak a Malév esetében – már csak egy sokkal rosszabb helyzetű szervezetet indíthatsz újra. A görög közszolgálati televízió ugyanis nagyon sok közvetítési joggal rendelkezik. A jog persze kötelezettség is. A Görögországban rendkívül népszerű kosárlabda közvetítési jogait máris eladták az egyik kereskedelmi csatornának. Így a bizalom nem csak a kormányzat részéről fogyott el. A közszolgálati tévé munkatársai és támogatóik azzal vádolják a kormányzatot, hogy vállalkozói magánérdeknek játssza át az itt felhalmozott értékeket.

A kormányzati döntés politikai következményei még nem teljesen világosak. Az elmúlt hónapokban a görög társadalomban a kifáradás jelei mutatkoztak. Kérdés, hogy a mai helyzet ezen változat-e. A közszolgálati televízió épülete előtti tömeggyűlés már több órája tárt. A döntéssel egyet nem értő kormánypárt a Paszok elnöke a parlamentben bejelentette, hogy pártja nem fél az előrehozott választások lehetőségétől.

EPT_005.jpg

Bejelentése reakció volt a miniszterelnök kihívására, aki felszólította szövetségeseit, hogy ha nem értenek egyet a miniszterelnöki határozattal, ám döntsék meg a kormányt. A három kormánypárt elnöke hétfőn fogja megbeszélni a köztévé ügyét.

Most érkezett hír, hogy a bezárásról szóló döntést máris módosították. A kiegészítésben igazgatási felügyelő kinevezését tették lehetővé.

A történet folytatódik.

EPT_006.jpg

Ahogy a tüntetés és az internetes adás is...

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://peripato.blog.hu/api/trackback/id/tr525360171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.13. 20:08:03

Hogy utálom, hogy tele a görög tévé kiszőkített nőkkel! Miért teszik tönkre szép hajukat? Miért???

kvadrillio 2013.06.13. 20:50:14

..nu egy eccerű okfejtés: amíg köz létezik, addig köz-tévé is kell !!!!!

sanyix 2013.06.13. 21:21:03

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: mer ez a menő pámelá enderszon merül a móló, jajdehúde.

Egyébként jó lenne ha nálunk is megszűnne a köztévé, de tényleg... meg a máv is, és eladhatnák mondjuk a db-nek, meg a bkv is. De a legjobb az lenne, ha megszűnne az összes parlamenti "képviselő" pulzusa...
süti beállítások módosítása