Peripato

A Peripato blog a görög és magyar társadalmat összekapcsoló, összehasonlító rövid írások bemutatására törekszik.

Friss topikok

Ajánlott linkek

Logo

 
 

2022.01.02. 21:23 Fokasz Nikosz

Közösségeink és elhatárolódásaink

"A Nyugathoz tartoz(z)unk!"

Jelentette ki ellentmondást nem tűrő határozottsággal 1976-ban a parlamentben Konsztantinosz Karamanlisz görög miniszterelnök, országának az Európai Gazdasági Közösségbe való belépése mellett érvelve. Ugyanez a helyzetleírásként tálalt remény volt a magyarországi rendszerváltozás egyik legfőbb motívuma is.

Egy 2016/17 fordulóján Magyarországon és Görögországban egyidejűleg lebonyolított internetes kérdőíves kutatás[1] azonban ennél árnyaltabb képet mutatott.

A felmérésben a megkérdezetteknek az alábbi táblázatban látható 6 vizsgált nemzet esetében, a táblázatban felsorolt 16 tulajdonságból kellett kiválasztani azt a hármat, amelyet a legjellemzőbbnek tartottak az adott nemzetre nézve.

sztereotipia_tablazat.png

A megkérdezettek választásai alapján a nemzetek és a hozzájuk közelállónak tartott tulajdonságok mindkét minta esetében három kategóriát rajzoltak ki.

A görög mintában szereplők válaszai alapján közös kategóriába kerültek az amerikaiak és németek.

gorog_minta.pngΑ nemzetek és sztereotípiák kapcsolata a görög mintában szereplők válaszai alapján

Ez a társadalom- és kultúrtörténeti értelemben nyugatiasnak tekinthető blokk mindkét mintában megjelenik, s jelenléte ennyiben a szerkezeti állandóságot képviseli. A csoporthoz tartozó attribútumok azonban a mintákban jelentősen eltérnek egymástól.

A görög válaszadók az amerikaiakat és németeket a kompetencia-jellegű – gyakorlatias”,szorgalmas”, „fegyelmezett” – tulajdonságok mellett alapvetően negatív, eltávolító jellegű uralmi tulajdonságok – „beképzelt”. „uralkodó” – alapján sorolták közös csoportba, Ezzel szemben a magyar megkérdezettek a nemzeteknek ugyanehhez az együtteséhez egy alapjában véve pozitív tulajdonság-együttessel – „praktikus”, „nem széthúzó”, „nem maradi – egyfajta modernizmussal összefüggésbe hozható képet társítottak. 

A görögök – miniszterelnökük politikai program-kijelentésével ellentéteben – saját magukat az oroszokkal és arabokkal sorolták egy keleties jellegűnek tekinthető közös csoportba. A csoport általános arculatát a nagyrészt pozitív, erősen érzelmi alapú görög önértékelések dominálták.  Kiemelkednek ezek közül az „intelligens” és „nagylelkű” attribútumok, de ezek mellett a „szenvedélyes” és „bátor” tulajdonságok is az érzelemmel átitatott önértékelő hangsúlyt erősítik. Ilyen típusú attitűdök kapcsolták a görögöket a csoport másik két tagjához is. A “szenvedélyes és a “kedélyesaz arabokhoz, ez utóbbi pedig a “bátor”-al kiegészülve az oroszokhoz.

Figyelemre méltó, hogy a görög megkérdezettek szerint a magyarokat – egyfelől a „fegyelmezett”, „szorgalmas” másfelől a „széthúzó” és „maradi” tulajdonságokkal felruházva – egy önálló, a keleties, illetve nyugatias csoporttal is kapcsolatban álló köztes – kompország!? –  csoportba sorolták.

A magyar minta alapján kirajzolódó kognitív hálózat legfontosabb újdonsága, hogy a görögök az olyan, érzelemιleg átfűtött attribútumok révén, mint a „nem uralkodó”, “nagylelkű”, “nem kegyetlen” átkerültek a magyarokkal közös csoportba.

magyar_minta.pngΑ nemzetek és sztereotípiák kapcsolata a magyar mintában szereplők válaszai alapján

Ezek a tulajdonságok együttesen egy nem domináns helyzetben lévő, a félperiférián elhelyezkedő, mégis pozitív vonásokkal rendelkező országcsoport képét rajzolja elénk.

A magyar önértékelésekben az érzelmi és a kompetencia jellegű tulajdonságok többé-kevésbé kiegyenlítetten fordulnak elő.  A kompetencia jellegű képzetek jelentős része, mint az „intelligens”, „praktikus”, „szorgalmas” a németekhez és az amerikaiakhoz kapcsolódnak, míg a negatív érzelmi vonatkozások, mint a „kegyetlen” vagy „ravasz” nagyrészt a kognitív térképeken keletebbre helyet foglaló oroszokhoz és arabokhoz.

Úgy tűnik, hogy a 2016-os görög kognitív térkép az európai vagy általában a nagyhatalmi centrummal való szembenállást fejezi ki, míg a magyarokban élő kognitív térkép egy inkább Dél-Kelet felé elhatárolódó a nyugat felé viszont nyitott, a vágyott modernizációt pozitív attribútumokkal társító pozíciót mutat.

 

 * A Magyar Hang 2021 karácsonyi számában megjelent írás bővített változata.

[1] Nikos Fokas, Gábor Jelenfi, Robert Tardos: Mapping cultural distances in a catnet approach: How Greeks and Hungarians see themselves and others, Comparative Sociology 2022, megjelenésre elfogadva

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://peripato.blog.hu/api/trackback/id/tr8316799448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása